START-UP NATION / STAR TECH INOVATION 2020 – esentiala pentru antreprenori

In contextul in care Romania se confrunta cu o criza a locurilor de munca fara precedent in ultimii ani, numărul de şomeri a crescut în iulie pentru a şasea lună consecutiv, la 484.200 de persoane, cu 33% peste iulie 2019, atingând cel mai ridicat nivel din septembrie 2016 (conform datelor INS), Romania are nevoie urgenta de programe si masuri guvernamentale pentru redresarea economica si pentru reintegrarea somerilor pe piata muncii.

In urma consultarii a sute de antreprenori si zeci de organizatii profesionale si antreprenoriale, am ajuns la concluzia ca cea mai buna varianta pentru reducerea ratei somajului, pentru relansarea economica, pentru crearea unor noi afaceri care sa ia locul celor inchise, este un program guvernamental de finantare a start-up-urilor.

Speram ca Guvernul Romaniei sa ia modelul unor state dezvoltate ca SUA, Polonia, Israel, Germania, Franta samd, care finanteaza serios programe pentru start-up-uri, sa auda vocea antreprenorilor, care aveau asteptari foarte mari de la un guvern liberal si sa sprijine efectiv lansarea unui nou program. Este singura modalitate pentru a reduce rata somajului si a sustine relansarea economica, mai ales ca celelalte 2 editii ale fostului program SUN, s-au dovedit de succes, in Romania”, a declarat George Velcea, Presedintele Asociatiei Europene a Tinerilor Intreprinzatori, unul dintre initiatorii demersului.

Programul START-UP NATION, ce presupunea finantarea cu 200.000 lei a noilor antreprenori si care a reusit sa creeze peste 48.000 de locuri de munca, in urma celor 2 editii implementate pana acum de Guvernul Romaniei, este cea mai buna varianta in acest moment.

Programul START-UP NATION, demarat in 2017, a fost cel mai amplu program national de start-up din istoria Romaniei, in urma caruia peste 17.300 de antreprenori au demarat o afacere si au creat peste 64.000 locuri de munca.

Cu un cost foarte mic al raportului calitate-pret, comparativ cu alte finantari de zeci si sute de milioane de euro acordate de stat unor companii mari, programul START-UP NATION a reusit sa creeze peste 48.000 de locuri de munca, la ultima editie, iar interesul acestui program este extrem de crescut in continuare, mai ales in randul tinerilor, cu studii universitare si cei cu varste in 31-45 de ani, conform unui studiu al CNIPMMR.

Programul Start-up Nation a fost cel mai mare si de succes program din istoria Romaniei. Speram ca guvernul sa vada ca exista un interes foarte mare pentru acest program, ca e o modalitate foarte buna pentru scaderea ratei somajului si sa lanseze o noua editie, asa cum si-au asumat, prin planul de relansare economica”, a declarat Marius Todos, Presedintele Asociatiei Conseil en Entreprise.

In contextul in care in ultimele luni, in urma crizei sanitare si economice, foarte multe firme si-au restrans sau suspendat activitatea (După numărul de IMM-uri la 1000 de locuitori suntem pe ULTIMUL LOC în UE, iar 80% sunt decapitalizate), numarul de someri a crescut cu 33% fata de vara trecuta, iar in moment sunt peste 484.200 la nivel national, avem nevoie urgenta de un astfel de program, care sa stimuleze scaderea ratei somajului, care sa sustina crearea de noi locuri de munca si sa vina in sprijinul antreprenorilor aflati la inceput de drum. Astfel, mare parte dintre actualii someri pot fie sa aplice in cadrul unui nou program de start-up si sa devina antreprenori, fie sa se angajeze in randul noilor firme ce vor cauta forta de munca. Este dovedit deja, ca bugetul investit in finantarea programelor pentru start-up se intoarce inapoi, cel putin dublu.

In contextul celor prezentate mai sus, solicitam MINISTERULUI ECONOMIEI, ENERGIEI ȘI MEDIULUI DE AFACERI lansarea urgenta a celei de-a treia editii a programului START-UP NATION/ STAR TECH INOVATION sau a unui program similar pentru start-up-uri, care sa limiteze efectele economice dezastruase generate de criza sanitara (virusul CO-VID19) si sa reduca rata somajului.

Acest demers de sustinere a lansarii unui nou program pentru Start-up-uri este sustinut in acest moment de peste 18 organizatii profesionale, antreprenoriale si de tineret din Romania si de multi alti antreprenori. Pe aceasta cale, va invitam sa sustineti acest demers, in incercarea de a arata Guvernului Romaniei ca in acest moment, in care mediul de afaceri este grav afectat de pandemie si s-au confirmat peste 484.000 de someri, avem nevoie neaparata de o interventie a statului si de organizarea unui astfel de program pentru start-up-uri.

Saptamana viitoare, dupa ce vom strange si mai multi sustinatori ai demersului nostru, vom depune solicitarea si petitia la Ministerul Economiei. Puteti sustine demersul, prin semnarea petitiei disponibile la adresa: https://platforma-imm.ro/comunicare/

Demersul a fost initiat de:

  1. Asociatia Europeana a Tinerilor Intreprinzatori
  2. Asociatia Conseil en Entreprise
  3. Asociatia Consultantilor Pentru Programe Antreprenoriale, Accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune Europene
  4. Asociația Comunitatea pentru Monitorizarea Afacerilor
  5. Societatea Europeana pentru Justitie
  6. Asociatia JUNII
  7. Asociația Imbunatatirea Vietii
  8. Societatea Studentilor Universitatii Bucuresti
  9. Asociatia Rubik Key

Comunicate recente

Alte comunicate din categorie

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.