Procedura accelerată de obținere a unui ordin de protecție provizoriu împotriva unei persoane

Ordinul de protecție este un instrument juridic utilizat de zeci de ani în țările occidentale. Cu toții am văzut măcar un film de la Hollywood în care victima violenței în familie a obținut un ordin de protecție împotriva agresorului. În România, ordinul de protecție este reglementat printr-o lege publicată în urmă cu aproape 20 de ani, dar există încă anumite mituri și prejudecăți legate de obținerea unui ordin de protecție. Din aceste motive, instrumentul nu este utilizat în toate cazurile în care este nevoie de el. Există o necunoaștere a prevederilor ordinului de protecție și mai multe prejudecăți legate de modul în care este emis în România.

Ordin de protecție provizoriu – valabil cinci zile

Una din prejudecățile din România este legată de procedura greoaie a obținerii unui astfel de ordin de protecție, de faptul că trebuie să mergi la tribunal și să îți susții cauza. În realitatea, procedura privind ordinul de protecție provizoriu se demarează prin simpla apelare a Sistemului național unic de urgență – 112, în situația unui caz de violență domestică. Polițiștii sosiți la fața locului în urma apelului la 112 pot emite ordinul de protecție pe baza evaluării situației de fapt, atunci când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică sau libertatea unei persoane sunt puse în pericol printr-un act de violență domestică. Acest ordin de protecție provizoriu are o durată de cinci zile și este comunicat atât agresorului cât și victimei.

Măsuri la emiterea ordinului de protecție

Printre măsurile ce pot fi dispuse prin emiterea ordinului de protecție se numără evacuarea agresorului de la locație, reintegrarea victimei și a copiilor în locuința comună sau obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime față de victimă. Nerespectarea de către agresor a ordinului de protecție provizoriu și a măsurilor dispuse la emiterea acestuia constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani.

După ce polițiștii au emis ordinul de protecție provizoriu, ei urmează să îl înainteze parchetului de pe lângă judecătoria teritorială competentă, în vederea confirmării acestuia. Procurorul de caz este cel care va decide necesitatea menținerii ordinului de protecție în termen de 48 de ore de la emitere.

Procurorul înaintează ordinul de protecție provizoriu către instanța de judecată competentă pentru emiterea ordinului de protecție. Există termene foarte clare pentru procedura privind emiterea ordinului de protecție. Ordinul de protecție provizoriu poate fi contestat în instanță în termen de 48 de ore de la comunicare, iar hotărârea instanței este definitivă.

Proceduri juridice

Obținerea unui ordin de protecție provizoriu este o operațiune destul de simplă, realizată prin apelarea numărului de urgență 112. Pentru procedurile ulterioare acestui ordin provizoriu, la emiterea ordinului de protecție definitiv, există societăți de avocatură specializate în problematica ordinului de protecție împotriva unei persoane, care cunosc toate prevederile și interpretării legii privind violența în familie.

Comunicate recente

Alte comunicate din categorie