URȘI

Pe cele patru timbre, având valorile nominale de 2 lei, 3,30 lei, 5 lei și 19 lei, este reprezentat ursul brun (Ursus arctos) în patru ipostaze, corespunzând celor patru anotimpuri ce caracterizează natura României.
Ursul brun este o specie răspândită în Europa, Asia și America de Nord.  În Europa, arealul său s-a restrâns continuu începând din Antichitate, odată cu restrângerea suprafeței pădurilor. Astăzi, specia mai este prezentă în aproximativ 20 de țări europene. România are una dintre cele mai mari populații de urși bruni din Europa, estimată la cca 6.000 de exemplare.
Ursul brun este unul dintre cele mai mari carnivore terestre actuale. Masculii cântăresc 250-300 kg, putând depăși, în mod excepțional, 400 kg. Femelele au 150-250 kg.
Sunt animale masive, cu un schelet robust, cu membre puternice, înzestrate cu gheare care pot ajunge la 10 cm lungime. Capul este mare, cu craniul lat. Dentiția cuprinde 42 de dinți.
Blana are diferite nuanțe de brun – cafeniu-închis, brun-roșcat, brun-gălbui –, rareori putând fi întâlnite exemplare albinoase, a căror blană este alb-gălbuie. Blana este deasă și poate avea 10 cm lungime.
Urșii bruni sunt omnivori, având o alimentație extrem de variată. Pe lângă hrana de origine animală (mamifere, ouă și pui de păsări, pești, insecte și larvele acestora), consumă și fructe de pădure, ghindă, semințe de conifere, flori și lăstari, rădăcini și tuberculi de plante, ciuperci. În special la începutul primăverii, când ies din somnul de iarnă, se hrănesc adesea din cadavre ale unor animale care nu au supraviețuit iernii.
Apropierea de așezările umane îi determină pe urși să recurgă și la alte surse de hrană: ei atacă adesea animalele domestice, devastează prisăcile, consumând atât mierea, cât și albinele – adulți și larve – și mănâncă plante cultivate (porumb și grâu, fructe).
Sunt animale solitare, masculii și femelele întâlnindu-se doar primăvara, în perioada împerecherii. Femelele nasc de obicei 1-3 pui, care rămân alături de mamă timp de aproximativ 2 ani. În stare liberă, urșii trăiesc 20-30 de ani.
Datorită mărimii și forței sale, precum și modului său de viață, cu impact asupra vieții oamenilor, ursul apare adesea în mitologia populară, în legende, povești și obiceiuri, având astfel, dincolo de importanța ecologică în ecosistemele în care trăiește, și o importanță culturală deosebită.
 
Romfilatelia mulțumește Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București și fotografilor Silviu Matei, Zoltán Nagy și Daniel Petrescu pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
 
Emisiunea de mărci poștale „Urși” va fi disponibilă începând de joi, 3 decembrie 2020, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de plicul „prima zi”,  coală de 32 timbre + tęte-bęche și tabsuri și minicoală de 4 timbre cu manșetă ilustrată

Comunicate recente

Sterge 10 ani de pe chipul tau cu cele mai eficiente metode!

Noi, fetele, ne dorim sa avem mereu un chip tanar, fara riduri, pleope cazute sau aspect...

Cum să câștigi cu Vlad Cazino o mulțime de gadgeturi șmecherifice, bani și rotiri la sloturi

Pe scurt, trebuie doar să te bucuri de jocurile de pe platformă, așa cum faci de...

Înscrie-te la cursurile de inițiere „Diagnoză Auto” furnizate gratuit prin proiectul AUTO PERFORM

Prin intermediul proiectului AUTO PERFORM, 360 de angajați care activează în sectorul auto vor beneficia de oportunitatea...

Inchirieri auto ieftine Ploiesti – alege firma FIVE

Inchirieri auto ieftine Ploiesti – un prilej de a pleca in vacanta Five rent a car este...

Traverse de cale ferata – calitate si longevitate

Traverse de cale ferata – unde cautam calitatea? Orice produs de pe piata este conceput de diferite...

Alte comunicate din categorie

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here