Raport 2020: mediul DevOps din Romania

Tehnologia DevOps se dezvolta dinamic in intreaga lume. Numarul programatorilor care lucreaza in echipe ce combina sarcinile de dezvoltare si implementare software, este in continua crestere. Studiul a avut la baza un sondaj pe care persoanele care lucreaza in calitate de DevOps l-au completat online. Chestionarul a continut intrebari cu privire la munca respondentilor. La studiu au participat 329 de persoane.
Studiul NGINX confirma faptul ca, din punct de vedere al sectorului de activitate,  companiile care isi implementeaza propriile proiecte („inhouse” – 25%) si companii care externalizeaza servicii de dezvoltare (outsourcing – peste 19%) sunt principalii consumatori ai mediului DevOps. Productia industriala (11,73%) si comertul (8,02%), urmate de finante si servicii bancare, servicii pentru business, educatie si asistenta medicala (cate 6,79% fiecare) sunt, de asemenea, sectoare importante pentru mediul DevOps.
Desi 60% dintre respondenti afirma ca nu utilizeaza containere, dintre cei care folosesc containere la locul de munca, 18.75% aleg Kubernetes si 15,63% OpenShift.
In ceea ce priveste popularitatea instrumentelor CI/CD, cei mai multi respondenti utilizeaza Jenkins (15,63%) si GitLab Runner (14,84%).
Ca limbaj de programare, studiul indica o preferinta pentru Python care este indicat ca prima alegere de catre 27,34% dintre respondenti. Aproape un sfert dintre respondenti folosesc in primul rand Java (24,22%) si Java Script (22,66%). Pe urmatoarele pozitii se afla C++ (13,28%), PHP (12,50%) si C# (9,38%). Objective-C este principalul limbaj de programare pentru doar 3,13% dintre respondenti.
Mai mult de trei sferturi dintre respondenti utilizeaza cloud-urile publice in munca lor. Cea mai populara alegere este Google, utilizat de peste doua cincimi dintre respondenti (41,41%). Azure si AWS sunt pe locul al doilea, fiecare fiind utilizat de peste o zecime dintre respondenti (Azure – 13,28%, AWS – 11,72%).
Pentru a vizualiza raportul complet accesati aceasta pagina.
Studiul a fost realizat de Trafero Polonia la initiativa NGINX, impreuna cu Veracomp. In prezent, Veracomp este unul dintre cei mai importanti distribuitori IT de pe piata romaneasca, cu un portofoliu extins de solutii de securitate cibernetica, retelistica, stocare si colaborare la distanta. Din 2011, Veracomp este distribuitor unic F5 in Romania.

Comunicate recente

Pasiune la nivel de artă cu noile stilourile de la Poenari.ro

După ce pandemia a tras un puternic semnal de alarmă în viețile tuturor, amintindu-ne cât este...

Cardurile cadou de la Dovani.ro fac senzație și în 2021

Cu toate acestea, alegerea unui cadou aparte, care să stârnească emoție și bucurie poate fi o...

Cegeka România lansează programul Cegeka Academy 2021

Această academie presupune un program de întâlniri săptămânale online între participanți și mentori - angajații Cegeka...

10 000 de profesori acceseaza gratuit un program international de Pedagogie digitala.Teach Smart continua

Astazi, este obligatoriu ca elevii si profesorii sa isi dezvolte abilitati IT&C solide. Numai asa, scolile pot beneficia...

Grant pentru capital de lucru

S.C. ATLANTIC TOUR S.R.L. anunţa lansarea proiectului cu titlul ”MASURA 2”, proiect nr. RUE M2-2413 din...

Alte comunicate din categorie

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here